Nieuwsbericht | | 07-04-2021 | ±4 minuten leestijd

De Australische overheid heeft strenge maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo worden er tijdelijk geen visums voor Australië meer toegekend, ook niet aan backpackers en reizigers die in Australië willen werken (Working Holiday visa). Hierdoor hebben groente- en fruittelers te kampen met grote personeelstekorten.

Seizoenswerk in Australië met een WHVA

Australië is een populaire bestemming voor backpackers die langere tijd in het land verblijven en hun reis bekostigen door er te werken. Jaarlijks komen gemiddeld zo’n 140.000 jongeren naar Australië met een Working Holiday visum of een Work and Holiday visum (WHVA). Met dit visum mag men één jaar in Australië blijven. Reizigers die ten minste drie maanden in bepaalde sectoren gewerkt hebben, zoals de landbouw, veeteelt, bosbouw, bouw of visserij, kunnen in aanmerking komen voor een tweede visum. Een derde visum kan worden verkregen als men in totaal minstens zes maanden in deze sectoren gewerkt heeft.

Reizigers met een Working Holiday visum of een Work and Holiday visum spelen daarom een belangrijke rol in het seizoenswerk en in de landbouw in Australië. Voor de coronapandemie werd maar liefst 80 procent van de landarbeid in Australië door reizigers verricht. Sinds het begin van de pandemie blijven deze reizigers echter weg en kampen bepaalde sectoren met een groot tekort aan arbeidskrachten. Volgens de Australische overheid zijn er op dit moment slechts 45.000 backpackers in het land. Het feit dat er zo weinig backpackers in Australië zijn is te verklaren met de strenge coronamaatregelen die het land getroffen heeft.

Strenge inreisbeperkingen in Australië

In vergelijking met andere landen is het coronavirus in Australië al lange tijd goed onder controle. Al aan het eind van de zomer van 2020 liepen de besmettingsaantallen sterk terug. Sinds het najaar van 2020 vinden er - met uitzondering van enkele infectieclusters in grotere steden als Sydney en Brisbane - nauwelijks nog nieuwe besmettingen plaats. Toen er toch nieuwe gevallen van corona geregistreerd werden, werd er direct een strenge lockdown voor de gehele getroffen regio afgekondigd.

Om te voorkomen dat buitenlandse reizigers het virus naar Australië overbrengen en de besmettingen weer oplaaien, worden er voorlopig geen visums toegekend aan toeristen en slechts in beperkte mate aan personen die voor familiebezoek naar Australië reizen. Er geldt tot nader order een inreisverbod, behalve voor reizigers die de Australische nationaliteit of permanent resident-status hebben en hun directe familieleden en voor personen die een zeer dringende reden voor hun reis hebben. Ook personen die de afgelopen twee weken in Nieuw-Zeeland zijn geweest, zijn van het inreisverbod vrijgesteld. Vanwege het inreisverbod kunnen ook backpackers voorlopig niet met een Working Holiday Visum of met een eVisitor visum naar Australië reizen.

Negatieve gevolgen voor groente- en fruittelers

Het wegblijven van backpackers en andere toeristen die in Australië mogen werken veroorzaakt grote problemen, onder andere voor de groente- en fruitsector. Telers die zijn aangewezen op reizigers als seizoenswerkers worstelen met een enorm personeelstekort. Volgens de grootste landbouwvereniging van Australië is er een tekort van 26.000 arbeidskrachten. Als gevolg daarvan gaan miljoenen gewassen verloren, wat op zijn beurt leidt tot hogere voedselprijzen in de Australische supermarkten. De prijzen voor groente en fruit zouden op langere termijn met wel 29 procent kunnen stijgen.

De federale overheid heeft met subsidies geprobeerd Australiërs te stimuleren om op het platteland te gaan werken, maar zonder gewenst resultaat. Slechts 350 mensen meldden zich aan voor het subsidieprogramma van de overheid. In de staat Victoria ontstond zelfs het idee om gevangenen in te zetten om fruit te plukken op boerderijen, maar dit voorstel werd door de telers direct afgewezen. De arbeidstekorten komen bovenop een toch al zware situatie voor de landbouwsector in Australië. Ook voor de coronapandemie hadden Australische boeren en telers het al zwaar door jaren van extreme droogte en immense bosbranden.

Visum Australië alvast aanvragen

Ondanks de inreisbeperkingen kan het visum Australië gewoon worden aangevraagd. De Australische immigratiedienst neemt wel aanvragen in behandeling, maar zal waarschijnlijk pas weer visums toekennen zodra het inreisverbod in Australië is opgeheven. Het is nog niet bekend wanneer dit het geval zal zijn en wanneer de telers en boeren weer op backpackers kunnen rekenen. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas verwacht vanaf oktober 2021 weer commerciële passagiersvluchten vanuit Europa naar Australië te kunnen uitvoeren. Het is de vraag of dat voor telers en boeren op tijd is, omdat het oogstseizoen van veel gewassen dan al voorbij is.

Bent u van plan na de coronapandemie naar Australië te reizen? Controleer dan op tijd welk visum geschikt is voor uw reis. Nederlanders en Belgen onder de 31 jaar die in Australië willen gaan werken (bijvoorbeeld als fruitplukker), hebben een Working Holiday visum nodig. Wie alleen voor een vakantie naar Australië reist en er niet gaat werken kan beter een eVisitor visum aanvragen. Dit visum is een stuk goedkoper en eenvoudiger aan te vragen. Terwijl het Working Holiday visum ongeveer € 310,- kost, bedragen de kosten voor het eVisitor visum € 24,95. Het Working Holiday visum wordt meestal pas na enkele weken toegekend, het eVisitor visum Australië daarentegen gemiddeld al na vijf dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.