Nieuwsbericht | | 08-01-2020 | ±3 minuten leestijd

Australië heeft aangekondigd 30 miljoen dollar te investeren in haar visumsysteem. Dit heeft tot een storm van kritiek geleid door de Labor partij. Het nieuws komt als een grote verassing omdat Australië al een tijd lang van plan is om het visumsysteem voor een groot deel te privatiseren.

Australische visumsysteem

Australië staat bekend om haar strenge visumbeleid. Migranten worden geconfronteerd met een extreem lang aanvraagproces, dat vaak jaren duurt. Voor toeristen en zakenreizigers heeft Australië verschillende soorten visums beschikbaar gesteld, waaronder het ETA Australië en het eVisitor visum. Dit zijn beide elektronische visums die online verkrijgbaar zijn. Het eVisitor Australië is vanwege de lagere prijs de meest aangevraagde variant, en is geldig voor 12 maanden. Er mag maximaal 3 maanden mee in Australië worden verbleven, mits de visumvoorwaarden worden nageleefd. De overheid van Australië is hier bijzonder streng in; het komt voor dat reizigers toegang tot het land ontzegd wordt als vermoed wordt dat de regels worden overtreden. Dit inreisverbod kan meerdere jaren duren.

Privatiseren en outsourcen

Australië heeft sinds een paar jaar als doel om het visumsysteem voor een groot deel te privatiseren. Dit zou de werkdruk voor een groot deel moeten verlichten voor een overheid die meerdere malen in het nieuws is geweest vanwege extreme vertragingen met betrekking tot visumaanvragen. Het plan heeft echter ook tot veel kritiek geleid. De vrees is dat dit tot meer automatiseren zal leiden, en dat de kwaliteit van de service bepaald zal worden door de financiële middelen van de aanvrager.

Een gevolg hiervan is dat migranten die deze prijzen niet kunnen betalen in plaats daarvan een toeristenvisum aan zullen vragen om naar Australië te gaan, en dit na aankomst proberen in te wisselen voor een permanent visum. De Australische overheid heeft aangegeven dat er geen plannen zijn om het hele visumsysteem te privatiseren, en dat ook de besluitvorming rond visums niet zal worden uitbesteed. De overheid zal altijd de controle houden over het functioneren van het visumsysteem dat bepaalt wie wel en wie niet in aanmerking komt voor een visum Australië.

Varken vetmesten

De Labour partij in Australië beschuldigt de coalitie ervan dat die "het varken wil vetmesten" voordat het naar de markt wordt gebracht. Volgens Andrew Giles, voorman van de oppositie op het gebied van immigratie, was de eerdere 80 miljoen investering van een paar jaar terug al meer dan voldoende om het systeem te vernieuwen. Deze nieuwe investering van 30 miljoen is volgens hem dan ook puur om het systeem aantrekkelijker te maken voor bedrijven, en niet om het systeem daadwerkelijk te verbeteren. De overheid stelt stug dat de investering noodzakelijk is voor Australië om de snel veranderende markt bij te kunnen houden. Het moet ervoor zorgen dat het Australische visumsysteem competitief blijft, relevant is en de nationale veiligheid waarborgt.

Visum Australië aanvragen

Ondanks haar zeer strenge visumbeleid blijft Australië een zeer populaire vakantie- en werkbestemming. Dit heeft verschillende redenen. Voor (tijdelijke) arbeiders is Australië een aantrekkelijke keuze omdat de lonen er een stuk hoger liggen dan in andere landen. Hoewel de kosten van bed en brood eveneens hoger zijn kan men met slimme budgetering flink wat geld opsparen. Dit wordt dan weer meegenomen naar het thuisland.

Maar een ander prominente reden is het Australische visumsysteem. Omdat het land zoveel migranten krijgt, zowel toeristisch als arbeiders en vluchtelingen, heeft het een grote aanbod aan specifieke visums. Dit betekent dat er voor iedere reisdoel een speciale visum is. Voor toeristen is er bijvoorbeeld het eVisitor Australië, wat snel en eenvoudig online aangevraagd kan worden. Mensen die voor een zomer in Australië willen werken kunnen gebruik maken van het populaire Working Holiday Visa. Zo heeft Australië voor ieder reisdoel wel een visum, en is de kans dat een visumaanvraag wordt afgewezen dan ook relatief klein, mits de reiziger met goede bedoelingen naar het land reist.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.