Nieuwsbericht | | 01-04-2022 | ±3 minuten leestijd

De Australische overheid heeft versoepelingen doorgevoerd in de voorwaarden voor enkele visums. Het gaat onder meer om de werkvisums met subklassen 476, 407 en 408.

Tekort aan werknemers en studenten

Door de wereldwijde uitbraak van corona sloot Australië begin 2020 de grenzen voor alle buitenlandse reizigers. Zelfs Australische burgers hadden grote moeite om nog het land binnen te komen. Na bijna twee jaar van lockdowns en andere strenge coronamaatregelen, opende Australië op 21 februari 2022 weer de grenzen voor buitenlandse reizigers. Hoewel het aantal reizigers naar Australië langzaam toeneemt, zijn de cijfers veel lager dan voor corona. Dit wordt vooral gevoeld door Australische bedrijven en onderwijsinstellingen. Australië is normaliter een populaire bestemming voor seizoensarbeiders en studenten die in het buitenland willen studeren. Het gevolg is dat Australië met grote werknemerstekorten kampt. Ook het aantal internationale studenten naar Australië is sterk afgenomen. Door de coronacrisis konden zij niet meer naar Australië reizen, waardoor hun visums kwamen te vervallen.

Om dit probleem op te lossen heeft de overheid besloten om een reeks versoepelingen door te voeren in de voorwaarden voor enkele visums, want normaal neemt het aanvragen van studenten- en werkvisums veel tijd en geld in beslag. De hoop is dat dit arbeiders en studenten aanmoedigt om zich in Australië te vestigen.

Visumversoepelingen

De voorwaarden voor de volgende visums worden versoepeld:

Skilled-Recognized Graduate Visa - Subklasse 476

Het 476-visum is bedoeld voor recent afgestudeerde engineers die jonger zijn dan 31 jaar. Met dit visum mogen zij maximaal 18 maanden in Australië werken of studeren. Personen die hun visum niet konden gebruiken tijdens corona mogen 6 maanden extra in Australië blijven, tot maximaal 24 maanden.

Training Visa – Subklasse 407

Via het 407-visum kan een bedrijf in Australië personen uitnodigen voor een werktraining in Australië. Het verblijf in Australië mag doorgaans maximaal twee jaar duren. Tijdens deze periode mag er niet ergens anders gewerkt worden. Vanwege corona is het limiet op het aantal uren dat gewerkt mag worden met een 407-visum tijdelijk niet meer van toepassing. Dit maakt het makkelijker voor bedrijven en werknemers om werkzaamheden in te plannen.

Temporary Activity Visa – Subklasse 408

Het 408-visum kan gebruikt worden voor verschillende soorten werk in Australië, waaronder het deelnemen aan een onderzoeksproject, religieus werk of zelfs een sporttraining. Hoe lang men in Australië mag blijven hangt af van het type werk. De Australische overheid heeft laten weten dat personen tijdelijk 90 dagen voor de verloopdatum van hun visum een nieuw 408-visum kunnen aanvragen. Hierdoor hoeven zij Australië dus niet te verlaten om een nieuw visum te verkrijgen.

Temporary Skill Shortage Visa – Subklasse 482

Het 482-visum is bedoeld voor Australische werkgevers om posities in hun bedrijven te vullen waarvoor er geen beschikbare werknemers in Australië zelf zijn. Afhankelijk van de sector waarin wordt gewerkt, mag men maximaal twee of vier jaar in Australië verblijven. Personen die in Australië werken op basis van een 482-visum kunnen vanaf 1 juli 2022 een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Geen versoepelingen ETA (601) of eVisitor (651)

De aangekondigde versoepelingen zijn bedoeld om het werknemerstekort in Australië deels op te lossen en om meer studenten naar het land te lokken. De voorwaarden voor de twee populairste toeristenvisums, het eVisitor visum Australië en het ETA Australië, blijven hetzelfde. Beide visums zijn een jaar geldig en men mag per bezoek maximaal drie maanden in Australië verblijven. Australië kampt momenteel met een grote achterstand bij het verwerken van toeristenvisums. Hierdoor moeten reizigers soms weken wachten tot hun aanvragen verwerkt zijn.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.