Nieuwsbericht | | 06-12-2022 | ±3 minuten leestijd

Soms kan het beroep van een reiziger van invloed zijn op het type visum dat moet worden aangevraagd, ongeacht het reisdoel. Dit is bijvoorbeeld het geval voor journalisten die naar India reizen. Zij moeten altijd een Journalist Visa (J visum) aanvragen. Wat is het J visum en waarom moeten journalisten dit visum ook aanvragen als ze alleen op vakantie gaan?

Het journalistenvisum

Het zogeheten journalistenvisum is niet alleen voor journalisten bedoeld. Ook redacteuren en schrijvers van televisieprogramma’s en radioprogramma’s moeten dit visum aanvragen om naar India te mogen reizen, bijvoorbeeld voor het maken van een documentaire. Voor het maken van een televisieserie, een realityshow of ander entertainment, is weer een ander visum nodig.

Reisdoel en visum

Over het algemeen moet op basis van het reisdoel een bepaald visum worden aangevraagd. Zo is een studentenvisum bedoeld om te studeren, een werkvisum om te werken en een toeristenvisum voor bijvoorbeeld een vakantie. Voor mensen die werken in de journalistiek die naar India reizen voor een vakantie is dit echter niet het geval.

Mensen met een beroep in de journalistiek hebben altijd een J visum nodig om India te bezoeken, ook als zij alleen naar India reizen voor een vakantie, zonder de intentie journalistieke werkzaamheden te verrichten. Dit geldt dus ook als zij voldoen aan alle voorwaarden van het e-visum voor toerisme. Op de website van de Indiase ambassade in Den Haag staat niet verder uitgelegd waarom dit zo is.

Voorwaarden aan het reizen met een visum

Veel landen stellen voorwaarden aan het gebruik van visums in combinatie met bepaalde beroepen. Die gaan meestal over welke beroepen of werkzaamheden met een bepaalde digitale reistoestemming of bepaald visum mogen worden uitgevoerd. Een voorbeeld daarvan is Canada. Met een eTA Canada, de digitale reistoestemming voor Canada, mag u als journalist of lid van een filmcrew bijvoorbeeld wel tijdelijk naar Canada reizen. Het eTA is echter niet voldoende voor het uitvoeren van bepaald fysiek werk of het in dienst treden bij een Canadese werkgever.

Ook India heeft dat soort voorwaarden, die bedoeld zijn om te voorkomen dat iemand met een verkeerd visum in dienst treedt bij een Indiaas bedrijf. Het e-visum voor India dat via VisumBuitenland.nl kan worden aangevraagd is bedoeld voor toeristische reizen. Dit visum kan dan ook niet gebruikt worden voor andere reisdoelen.

In het aanvraagformulier op deze website wordt naar uw beroep gevraagd. Als u selecteert dat u journalist bent, of een ander beroep selecteert waar India specifieke eisen voor heeft, dan krijgt u een waarschuwing dat een ander visum aangevraagd moet worden. In het geval dat u een journalistiek beroep heeft, is dat het J visum. Dit visum is aanzienlijk duurder dan het e-visum voor toerisme. De prijs van het J visum is namelijk €99 voor een verblijf van drie maanden of €148 in het geval van een verblijf dat langer dan drie maanden duurt. De toegestane verblijfsduur met dit visum is dus wel langer dan die van het e-visum.

Het e-visum India aanvragen

Als u geen journalist bent en geen ander beroep heeft waar een specifiek visum voor nodig is, kunt u voor een vakantie naar India eenvoudig een e-visum aanvragen. Dat kan voor € 59,95 via deze website. Dat is goedkoper dan een fysiek visum. De maximale verblijfsduur met het e-visum is 30 dagen. Dit is voor de meeste reizigers die naar India reizen voor een vakantie echter ruim voldoende.

Als u India gedurende deze 30 dagen één keer verlaat om bijvoorbeeld een buurland te bezoeken, kunt u India een tweede keer inreizen met hetzelfde e-visum. In dit geval moet de tweede aankomstdatum wel binnen de maximale verblijfsduur van 30 dagen liggen, geteld vanaf de eerste aankomstdatum. Bij een tweede aankomst gaat de maximale verblijfsduur niet opnieuw in, maar deze loopt door vanaf de eerste aankomstdatum.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.