Nieuwsbericht | | 20-03-2019 | ±3 minuten leestijd

India heeft een aantal beschermde gebieden. Dit betreft enkele regio’s in het Noordoosten van het land, de Andaman eilanden en de Nicobar eilanden. Buitenlanders die naar deze regio’s willen reizen hebben een bijzondere vergunning nodig. Hier leest u wat u moet regelen voordat u naar deze bijzondere gebieden in India reist.

Restricted Areas: Andamanen, Nicobaren en Sikkim

Een aantal gebieden in India hebben de “Restricted Area” status. Dit betreft de Andaman eilanden, de Nicobar eilanden en een gedeelte van Sikkim. Vroeger was een “Restricted Area Permit” (RAP) nodig om de Andamanen en Nicobaren te bezoeken, maar sinds 2018 is dit niet meer nodig. Sindsdien mogen reizigers 29 bewoonde en 11 onbewoonde eilanden bezoeken, zonder een vergunning nodig te hebben. Een geldig visum voor India is voldoende. Voor reizen naar een gedeelte van Sikkim is nog wel een RAP verplicht. Toeristisch interessante gebieden die onder deze regeling vallen zijn Gangtok, Rumtek, Phodang en Remayangtse. Reizigers kunnen deze vergunning bij de ambassade in hun thuisland aanvragen of bij verschillende kantoren in India, bijvoorbeeld een Foreigners Regional Registration Officer (FRRO) of het politiekantoor in Gangtok, Sikkim. Wilt u naar een ander gedeelte van Sikkim reizen? Dan heeft u een “Protected Area Permit” (PAP) nodig.

Reizen naar Manipur, Mizoram en Nagaland

Voor reizen naar Manipur, Mizoram en Nagaland bestaat sinds 2011 geen verplichting meer om een RAP of een PAP aan te vragen. Deze regeling geldt voorlopig tot en met 31 december 2022. Internationale reizigers mogen naar deze gebieden reizen, als ze in bezit zijn van een geldig visum India. Wel moet de reis binnen 24 uur van de aankomst bij de “Foreigners Registration Officer” (FRO) van de bezochte regio aangemeld worden. Reizigers met de nationaliteit van Afghanistan, China of Pakistan hebben een toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken in India nodig om naar deze regio’s te mogen reizen.

Protected Areas in het Noordoosten van India

India heeft een aantal “Protected Areas” in het Noordoosten van het land. Deze gebieden langs de grens met Bhutan, China en Myanmar zijn beschermd om conflicten tussen de verschillende etnische groepen in deze grensgebieden te voorkomen. Naast een enorme culturele rijkdom hebben deze gebieden ook een erg aantrekkelijk landschap, met ongerepte natuur en prachtige gebergtes. De regering van India wil toerisme in deze regio’s bevorderen, zonder de veiligheid van de inheemse bevolking te bedreigen. Om de gebieden te bezoeken moeten bezoekers met een Indiaas paspoort een “Inner Line Permit” aanvragen en buitenlandse bezoekers hebben een “Protected Area Permit” (PAP) nodig.

Reizen naar het Noordoosten van India

Voor de volgende regio’s in het Noordoosten van India hebben internationale reizigers een “Protected Area Permit” nodig:

  • Delen van Arunachal Pradesh
  • Delen van Himachal Pradesh
  • Delen van Jammu en Kashmir
  • Delen van Rajasthan
  • Geheel Sikkim (gedeeltelijk Protected Area en gedeeltelijk Restricted Area)
  • Delen van Uttarakhand


Wilt u naar deze gebieden reizen? Toeristische reizen zijn in principe toegestaan, maar het vergt enige voorbereiding. U moet per vliegtuig in het gebied aankomen. Het grootste internationale vliegveld in de regio is Guwahati (Dispur) Airport. Over het algemeen is het aan te raden om de reis via een geregistreerde reisorganisatie te boeken, omdat het voor individuele reizigers erg moeilijk is om een vergunning te verkrijgen. Als u de reis via een reisorganisatie boekt, heeft de organisatie de verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van de juiste vergunningen.

Wilt u toch individueel reizen en/of heeft u een reisdoel dat niet toeristisch is? Dan kunt u de aanvraag voor een PAP bij de ambassade of het consulaat van India in uw thuisland indienen. U wordt geadviseerd om dit ruim voor vertrek te doen, het beste meteen nadat u uw visumaanvraag voor India heeft ingediend. De exacte regels verschillen per deelstaat. Over het algemeen zijn alleen reisgroepen van minstens 2 of 4 personen toegestaan die al over een duidelijk reisplan beschikken. U moet ook een aankomst- en vertreklocatie aangeven. Deze plannen mogen op een later moment niet meer gewijzigd worden.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.