Nieuwsbericht | | 20-03-2019 | ±3 minuten leestijd

Wilt u in India een bezoek brengen aan de regio's Sikkim, Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram of Nagaland? Dan is een visum niet voldoende. Voor verblijf in Sikkim en Arunachal Pradesh is een aanvullende Inner Line Permit vereist. En voor een verblijf in Manipur, Mizoram of Nagaland moet een melding worden gemaakt bij het “Foreigner Registration Office”. Lees op deze pagina hoe dat in zijn werk gaat.

Nieuwe regels sinds 1 april 2018

Per 1 april 2018 zijn de regels omtrent het brengen van een bezoek aan Sikkim, Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram en Nagaland gewijzigd. De regels zijn in 2018 versoepeld, maar ook voor de nieuwe regels geldt; wie zich er niet aan houdt, is in overtreding en riskeert boetes en uitzetting.

Wat er is gewijzigd:

  • De ILP en PAP vergunningen voor Sikkim en Arunachal Pradesh zijn (iets) eenvoudiger te verkrijgen
  • Voor een bezoek aan Manipur, Mizoram of Nagaland is niet langer een ILP, PAP of RAP nodig *

* Wel moet elke reiziger zich binnen 24 uur na aankomst aanmelden bij het FRRO.

Een bezoek aan Manipur, Mizoram of Nagaland

Reizigers die met een e-visum voor India naar Manipur, Mizoram of Nagaland reizen, moeten zich binnen 24 uur na aankomst melden bij een zogenaamd “Foreigner Regional Registration Office”, ook wel FRRO genoemd. Daar worden hun paspoortgegevens, aankomstdatum en geplande vertrekdatum geregistreerd.

Voor een reis naar Sikkim

Voor een bezoek aan Sikkim is een Inner Line Permit (ILP) vereist. Deze is 30 dagen geldig, wordt gratis uitgegeven en aanvragen worden vrijwel nooit geweigerd.

Let op: ook met een ILP mogen niet alle delen van Sikkim worden bezocht. Voor een bezoek aan het noorden en centrale deel van Sikkim is een Protected Area Permit (PAP) of een Restricted Area Permit (RAP) benodigd. Deze vergunningen kunnen enkel door touroperators worden verkregen die zijn geregistreerd bij het Sikkim Tourism Department van de Indiase overheid. Het aanvragen hiervan duurt ongeveer een dag en is alleen mogelijk in groepen van minimaal 2 personen.

Een ILP voor Sikkim aanvragen met een e-visum

Reizigers met een e-visum voor India kunnen hun Inner Line Permit (ILP) voor Sikkim direct verkrijgen bij de grenspost van Sikkim, in Rangpo. Hiervoor moeten wel een kleurenkopie van het paspoort, extra kopie van het e-visum en twee officiële pasfoto’s worden overhandigd.

Een ILP voor Sikkim aanvragen met een fysiek visum

Reizigers met een fysiek visum voor India kunnen hun Inner Line Permit (ILP) voor Sikkim voor vertrek aanvragen bij de ambassade van India in Nederland. Daarvoor is het noodzakelijk een afspraak te maken.

Ambassade van India
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Tel: 070 346 97 71

Voor een reis naar Arunachal Pradesh

Voor een bezoek aan Arunachal Pradesh is een Protected Area Permit (PAP) vereist. Deze is 30 dagen geldig en kan op twee manieren worden verkregen.

Een PAP aanvragen met een e-visum

Reizigers met een e-visum voor India kunnen hun Protected Area Permit (PAP) voor Arunachal Pradesh aanvragen na aankomst in India, bij het volgende kantoor:

Deputy Resident Commissioner Office van Arunachal Pradesh
R.G. Baruah Road, 781021
Guwahati (in de staat Assam)
Tel: +91 361 222 9506

Let op: het kantoor is alleen op werkdagen van 10:00 tot 17:00 uur geopend en het verwerken van een aanvraag van een PAP duurt doorgaans ongeveer twee dagen. Ook kan de PAP hier alleen worden aangevraagd voor groepen (minimaal 2 personen).

Een PAP aanvragen met een fysiek visum

Reizigers met een fysiek visum voor India kunnen hun Protected Area Permit (PAP) voor Arunachal Pradesh voor vertrek naar India aanvragen bij de ambassade van India in Nederland. Daarvoor is een afspraak noodzakelijk.

Ambassade van India
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Tel: 070 346 97 71