Nieuwsbericht | | 01-10-2021 | ±2 minuten leestijd

Als gevolg van het militaire conflict in Afghanistan heeft de overheid van India een speciaal e-visum aangekondigd voor Afghaanse burgers die naar India willen reizen.

Opmars van de Taliban

Sinds de aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden dat Amerika zich zou terugtrekken uit Afghanistan, hebben de Taliban in rap tempo grote delen van het land veroverd. Recent claimden de Taliban ook de Pansjir-vallei te hebben ingenomen, het laatste grote bolwerk van verzet tegen de overname van Afghanistan door de Taliban. Dit zou betekenen dat de Taliban heel Afghanistan nu onder hun controle hebben.

Als gevolg hiervan is er een grote vluchtelingenstroom ontstaan. Een land dat relatief veel aanvragen binnenkrijgt van Afghaanse burgers is India. De Indiaanse overheid heeft daarom besloten om een nieuw elektronisch visumtype in te voeren om al deze aanvragen zo snel mogelijk te kunnen verwerken: het e-Emergency X-Misc Visa.

E-visums voor India

Eén van de redenen dat India zo snel een nieuw e-visum kon invoeren is dat het land al een systeem voor elektronische visums had. Hierdoor kunnen reizigers uit verschillende landen online hun visum aanvragen, waardoor er geen bezoek aan de ambassade nodig is voor een fysiek visum. Deze e-visums zijn geschikt voor toerisme, het volgen van korte programma’s of cursussen (zoals een yogaprogramma of taalcursus), of om een medische behandeling te ondergaan in India.

Deze e-visums zijn echter niet beschikbaar voor reizigers met reisdoelen die niet onder de visumvoorwaarden voor het e-visum vallen, zoals dus Afghaanse vluchtelingen. Normaal gezien moeten zij een lange aanvraagprocedure doorlopen, wat al snel maanden kan duren. Omdat de situatie in Afghanistan zo urgent is heeft de Indiaanse overheid besloten om het proces te versnellen via het e-Exmergency X-Misc Visa.

Een gevolg van het nieuw e-visum voor India is dat alle andere visums die zijn afgegeven aan Afghanen die momenteel niet in India zijn, ongeldig worden verklaard. Afghanen die naar India willen reizen kunnen alleen nog een e-visum aanvragen. Het e-Exmergency X-Misc Visa systeem is bedoeld voor e-visum aanvragen die niet onder de huidige reisdoelen voor e-visums (toerisme, zaken of medische behandeling) vallen. Dit visum is een “single-entry” visum, wat inhoudt dat het geldig is voor één reis naar India. Het kan niet verlengd worden en het kan ook niet omgezet worden naar een ander visumtype.

Geldigheid visum India verlengd

De overheid van India had recent ook bekendgemaakt dat de geldigheid van toegekende visums voor buitenlanders die momenteel in India zijn, verlengd worden tot 30 september 2021. Deze personen hoeven hun visums dus niet bij een regionaal FRRO/FRO-kantoor te laten verlengen, in ieder geval tot 30 september. De vorige deadline was 31 augustus, maar door corona is dit verlengd. De mogelijkheid bestaat dat het voor 30 september opnieuw zal worden verlengd.

Visum India aanvragen

Reizigers uit zowel Nederland als België komen in aanmerking voor het standaard e-visum India. Als de reis onder de visumvoorwaarden valt, kan de aanvraag online worden ingediend. Sinds 2019 zijn alle zakelijke en toeristische visums voor India geldig voor 365 dagen. Met een toeristisch e-visum mag men 90 dagen in India verblijven, met een zakelijk e-visum 180 dagen en met een medisch e-visum 60 dagen. Het paspoort dat gebruikt wordt bij online visumaanvragen moet bij aankomst in India nog minimaal zes maanden geldig zijn, en er moet al een retour- of doorreisticket geboekt zijn.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 35,92 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.