Nieuwsbericht | | 08-12-2022 | ±2 minuten leestijd

Op maandag 5 december 2022 heeft de Indiase Hoge Commissie aangekondigd weer e-visums te verstrekken aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de gespannen politieke betrekkingen tussen de twee landen was dit lange tijd niet het geval. Lees hier meer over wat er is voorafgegaan aan deze beslissing en hoe reizigers uit het VK weer een e-visum India kunnen aanvragen.

E-visum lange tijd niet mogelijk voor reizigers VK

India introduceerde het e-visum in 2014. Inmiddels is dit visum beschikbaar voor reizigers uit 156 landen, inclusief het overgrote deel van de Europese Unie, waaronder Nederland en België. Gedurende de coronapandemie, toen India zijn grenzen gesloten hield voor toeristen, werd de verwerking van aanvragen voor het e-visum tijdelijk stopgezet. Toen de grenzen in maart 2021 weer opengingen, konden toeristen van over de hele wereld weer een e-visum voor India aanvragen. Het Verenigd Koninkrijk was hierop echter een uitzondering. De Indiase overheid besloot namelijk om de visumvoorschriften voor Britse reizigers te veranderen, waardoor ze geen gebruik meer konden maken van het e-visum. Er is echter nooit een officiële verklaring naar buiten gebracht over het waarom van deze beslissing.

Vorig jaar september verschafte een minister van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken hierover meer duidelijkheid. Hij bracht naar buiten dat het Verenigd Koninkrijk na de coronapandemie strenge eisen had opgelegd aan Indiase toeristen die naar het land wilden reizen. Veel Indiase reizigers werden daardoor verhinderd het Verenigd Koninkrijk in te reizen. Enkele ambassades werd verzocht om dit probleem te verhelpen, maar hier werd door de Britse overheid niet op gereageerd.

Invloed van de visumbeperking op reizigers uit het VK

In oktober dit jaar kwam het Verenigd Koninkrijk zelf in de problemen. Veel toeristen die naar India wilden reizen kregen namelijk te maken met lange wachttijden voor het fysieke visum. Dit omdat de Indiase Hoge Commissie een maatregel had ingevoerd waardoor Britse burgers verplicht waren persoonlijk een bezoek te brengen aan een van de visumcentra in het land.

Doordat ze geen e-visum konden aanvragen, moesten veel reizigers uit het Verenigd Koninkrijk hun reis naar India uitstellen of zelfs annuleren. Visumbureaus in het Verenigd Koninkrijk kregen namelijk vanuit India het bericht dat ze niet langer een visum aan konden vragen namens de aanvrager zelf.

E-visum India weer beschikbaar voor Britse toeristen

Afgelopen maandag heeft de Indiase Hoge Commissaris, Vikram Kumar Doraiswami, in een videoboodschap bekend gemaakt dat India weer e-visums gaat verstrekken aan toeristen met de Britse nationaliteit. Deze beslissing is een van de gevolgen van een aantal maatregelen van de Indiase Hoge Commissie om de Indiase visumprocedure te versnellen. Zo is er een nieuw visumcentrum geopend in het centrum van Londen en is Visa at Your Doorstep geïntroduceerd. Dit om te voldoen aan de grote vraag naar e-visa voor India vanuit het Verenigd Koninkrijk na de coronapandemie van de afgelopen twee jaar. Het Indiase systeem wordt op dit moment bijgewerkt, specifiek voor Britse reizigers. Heeft u de Britse nationaliteit of een andere nationaliteit waarmee u in aanmerking komt voor het e-visum en reist u binnenkort naar India? Dan kunt u uw visum nu al aanvragen via het eenvoudige aanvraagformulier op VisumBuitenland.nl.

Vraag uw e-visum India nu online aan

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,51 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.