Nieuwsbericht | | 20-04-2022 | ±3 minuten leestijd

Hoewel het al sinds oktober 2021 weer mogelijk is om een visum voor India aan te vragen, is het aanvragen van het e-visum India nog altijd niet mogelijk voor onder meer Britten en Canadezen. Het is nog onduidelijk of en wanneer dit zal veranderen.

Sancties voor specifieke nationaliteiten

Hoewel verreweg de meeste nationaliteiten weer e-visums voor India kunnen aanvragen, is dit voor reizigers uit een aantal landen tot op heden niet mogelijk. Dit betreft onder meer Canada en het Verenigd Koninkrijk, twee landen van waaruit India gewoonlijk veel toeristen verwelkomt. De Indiase overheid heeft deze landen om specifieke redenen uitgesloten van het e-visum systeem.

Zo wordt Canada ervan beschuldigd visumaanvragen van Indiërs op grote schaal af te keuren. Daarnaast blijven veel visumaanvragen van Indiase burgers lang in de wacht staan, soms tot wel negen maanden. Zolang er geen verbetering plaatsvindt, zullen Canadezen geen e-visum voor India kunnen aanvragen, aldus de overheid van India.

Het Verenigd Koninkrijk hanteerde op zijn beurt tijdens de coronapandemie zeer strenge regels voor reizigers uit India, omdat India als hoogrisicoland werd gezien. Hierdoor was het voor personen uit India bijzonder moeilijk om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Als antwoord daarop sloot India Britten uit van het e-visum systeem.

Ook reizigers uit andere landen kunnen momenteel geen e-visum voor India aanvragen. De volgende landen zijn tijdelijk uitgesloten van het e-visum systeem van India:

 • Verenigd Koninkrijk
 • Canada
 • China
 • Hong Kong
 • Indonesië
 • Iran
 • Kazachstan
 • Kirgizië
 • Macau
 • Maleisië
 • Qatar
 • Saudi-Arabië
 • Sri-Lanka
 • Tadzjikistan
 • Oezbekistan

Alternatieven om toch naar India te reizen

Hoewel reizigers met de nationaliteit van een van deze landen geen e-visum India kunnen aanvragen, betekent dit niet dat zij helemaal niet meer naar India kunnen reizen.

Papieren visum

Reizigers uit de bovenstaande landen die naar India willen reizen, kunnen hun toevlucht nemen tot het papieren visum. Het aanvraagproces voor het papieren visum is echter veel langer dan die voor het e-visum, onder meer omdat er een afspraak moet worden gemaakt bij de ambassade voor een interview. Het kan soms weken duren voordat men bij de ambassade terecht kan. Pas na dit interview wordt het visum toegekend. Bovendien zijn de kosten voor het papieren visum hoger.

Reizen met een ander paspoort

De sancties van de Indiase overheid hebben betrekking op het paspoort waarmee wordt gereisd en dus niet op het land van waaruit er wordt gereisd. Zo kan er met een Brits paspoort geen e-visum aangevraagd worden, maar kunnen reizigers met meerdere nationaliteiten hun visumaanvraag wel indienen met een paspoort van een land waarvoor geen sancties gelden. Als een reiziger bijvoorbeeld zowel de Britse als de Ierse nationaliteit heeft, kan het e-visum niet met het Britse, maar wel met het Ierse paspoort aangevraagd worden.

Reizen met een OCI-kaart

Reizigers van Indiase afkomst zonder Indiaas paspoort kunnen in sommige gevallen zonder visum naar India reizen. Zij hebben hiervoor een OCI-kaart (Overseas Citizen of India) of een PIO-kaart (Person of Indian Origin) nodig.

Vervaldatum visumsancties onbekend

Het is nog onduidelijk of en wanneer de overheid van India de visumsancties voor deze landen zal opheffen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk de coronaregels voor reizigers uit India al geruime tijd versoepeld, maar blijft het land uitgesloten van het e-visum systeem. De Indiase overheid geeft aan dat de sancties blijven gelden zolang de landen niet aan de gestelde voorwaarden voldoen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.