Nieuwsbericht | | 13-05-2019 | ±4 minuten leestijd

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit die naar India willen reizen, doen er goed aan het e-visum India ruim op tijd aan te vragen. Wie vergeet om een visum India aan te vragen en deze niet kan aantonen op de luchthaven, mag namelijk niet mee op de vlucht.

De laatste jaren wordt het steeds eenvoudiger om online een reis te boeken. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om zelf de vlucht en accommodatie te regelen. Bij het zelf boeken van een reis naar India hoort ook het inlezen in de visumregels. Daarom is het belangrijk te onthouden dat er voor India de visumplicht geldt. Alle Nederlandse en Belgische reizigers moeten tenminste een e-visum India aanvragen, voor vertrek.

Visum India is noodzakelijk

Reizigers die naar India willen reizen, moeten in het bezit zijn van een visum India. Een e-visum India aanvragen gaat zeer eenvoudig en kost hooguit een paar minuten tijd. Ook kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen visum India. Het is erg vervelend om bij het inchecken op de luchthaven erachter te komen dat men een visum India had moeten aanvragen.

Want wie geen visum India heeft, mag niet inchecken en zal de vlucht zeker missen. In veel gevallen duurt de aanvraagprocedure van een visum India een volledige dag, waardoor het zeker is dat men de vlucht zal missen. We raden daarom aan enkele weken van tevoren een aanvraag visum India te doen.

Waarom een visum India verplicht is

Het is verplicht om een visum India aan te vragen. Twintig tot dertig jaar geleden kende de overheid met spoed een visum toe. Tegenwoordig is het steeds moeilijker om aan een visum India te komen, wanneer men deze vergeten is.

Dat komt doordat de procedures voor de aanvraag van een visum flink strenger zijn geworden. De wereld wordt opgeschrikt door terrorisme, waardoor de overheden graag willen weten wie hun land binnenkomt. Om die reden is de visumplicht ingevoerd. Iedereen die naar India reist, moet dus in het bezit zijn in van een visum. Ook in bijzondere gevallen, zoals bijvoorbeeld omstandigheden binnen de vrienden- of familiekring.

Dat betekent dat zowel toeristische als zakelijke reizigers in het bezit moeten zijn van een visum India. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen en baby’s. Zelfs wanneer de kinderen zijn bijgeschreven op een paspoort van een van de ouders, dient het kind toch in het bezit te zijn van een eigen visum.

Voorheen was het aanvragen van een dergelijk visum erg ingewikkeld. Om die reden liep het toerisme in India terug. Sinds 2015 kan het aanvragen van een visum India gemakkelijk online. Er zijn drie verschillende soorten visa: het eTourist visa India, eMedical visa India en het eBusiness visa India.

Voorwaarden e-Visum India

Aan alle drie de visa zijn dezelfde voorwaarden verbonden. Men mag maximaal 60 dagen in India verblijven. Het enige verschil is het reisdoel per visum, respectievelijk bedoeld voor toeristische reizen, medisch toerisme (zoals een operatie) en zakelijke doeleinden. Men mag op dit e-visum India niet voor een werkgever uit India gaan werken.

De zestig dagen zijn een totaal: ze gaan in op het moment dat men in India aankomt en lopen ook door wanneer men tussentijds naar een buurland gaat. Verdere voorwaarden e-visum India zijn onder meer dat men een paspoort die nog tenminste zes maanden geldig is van aankomst in India, er een duidelijke scan of foto van het paspoort en pasfoto gemaakt moet worden en dat men slechts een op select aantal luchthavens mag arriveren. Er zijn bepaalde regio’s met verschillende restricties.

E-visum India aanvragen

Een e-visum India aanvragen is sinds 2015 erg eenvoudig geworden en kan gemakkelijk via onze website. Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Het aanvragen van een visum duurt ongeveer vijf minuten per persoon. De aanvraag van het visum kost €109,95 per visum en kan eenvoudig via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard worden betaald.

Doorgaans ontvangt men dan binnen twee tot vier werkdagen het visum India per e-mail. Het is ook mogelijk het e-visum op te laten sturen per post. Print het document voor vertrek naar India en voeg deze bij de handbagage.

Spoedaanvraag e-Visum India

Een e-visum India vergeten aan te vragen? We raden altijd aan enkele weken van tevoren aan te vragen. Een spoedaanvraag neemt ongeveer een dag in beslag. In 90 procent van de gevallen wordt de spoedaanvraag al de volgende dag goedgekeurd. In India worden aanvragen nog met de hand beoordeeld, waardoor er geen garanties zijn op de levertijd. Daarom raden we aan een visum ver van tevoren al aan te vragen. De geldigheidsduur van het visum gaat pas in wanneer men in India arriveert.