Nieuwsbericht | | 21-10-2021 | ±2 minuten leestijd

De overheid van India heeft aangekondigd dat het toeristenvisum voor India nu nog maar geldig is voor een verblijf van maximaal 30 dagen. De geldigheidstermijn van het visum zelf is ook verkort naar 120 dagen.

India weer open voor toeristen

Eerder deze maand maakte de overheid van India bekend dat toeristen weer welkom zijn in India. De coronasituatie in het land is volgens de overheid nu veilig genoeg om de toerismeindustrie weer op gang te brengen. Reizigers op chartervluchten mogen het land vanaf 15 oktober weer in, reizigers op commerciële vluchten vanaf 15 november. India heeft echter ook verregaande wijzigingen doorgevoerd in het visumsysteem. Deze hebben grote invloed op zowel nieuwe toeristische visums als visums die eerder zijn uitgegeven.

Geldigheid toeristenvisum veranderd

In april 2019 had India de geldigheidstermijn van toeristische e-visums nog verlengd naar 365 dagen. Binnen deze 365 dagen mocht men afhankelijk van de nationaliteit maximaal 90 of 180 dagen in het land verblijven. Dit is niet langer het geval. De overheid van India heeft laten weten dat reizigers met een toeristenvisum nu maximaal 30 dagen in het land mogen verblijven. Het visum moet ook binnen 120 dagen worden gebruikt, anders vervalt het.

Een andere wijziging die door de Indiase overheid is doorgevoerd is dat het visum nu een “single-entry” visum is. Dit houdt in dat het visum alleen nog maar gebruikt kan worden voor slechts één reis naar India. In het verleden kon men met het online toeristenvisum meerdere malen naar het land reizen. Dit is dus niet langer het geval. Als u het land verlaat en op een later tijdstip terugkeert, moet u een nieuw visum aanvragen, zelfs als uw huidige visum nog geldig is. Het visum kan ook niet worden verlengd in India.

Dit besluit leidt tot kritiek uit de toerismesector. Touroperators zeggen dat een maximale verblijfsduur van 30 dagen veel te kort is. Toeristen die naar India reizen brengen in veel gevallen ook een bezoek aan nabijgelegen landen, zoals Sri Lanka. Dit zou door de nieuwe visumregels vrijwel onmogelijk worden.

Eerder toegekende visums ongeldig

India heeft ook laten weten dat reeds toegekende toeristenvisums ongeldig zijn. Alle toeristenvisums die voor 6 oktober 2021 zijn toegekend kunnen niet meer worden gebruikt. Toeristen die naar India willen reizen moeten een nieuwe aanvraag indienen.

Reizigers die India over land betreden kunnen geen toeristenvisum aanvragen. Zij moeten India via lucht- of zeeroutes binnenreizen. Dit heeft gevolgen voor een groot aantal reizigers, aangezien India zijn grenzen deelt met relatief veel andere landen.

Online visum of papieren visum?

Er bestaan twee soorten van het toeristenvisum voor India: het e-visum dat online kan worden aangevraagd en het papieren/fysieke visum dat in het paspoort moet worden gestempeld. Zowel het toeristische e-visum als het papieren toeristenvisum vallen onder de nieuwe visumregels van India. Het e-visum is doorgaans populairder omdat de aanvraagprocedure een stuk eenvoudiger is. Daartegenover staat wel dat het papieren visum door meer nationaliteiten kan worden aangevraagd. Voor het e-visum komen enkel reizigers van bepaalde nationaliteiten in aanmerking.

Zowel Nederlanders als Belgen kunnen gebruikmaken van het e-visum. Zij hoeven dus niet langs de ambassade om een stempel in hun paspoort te laten zetten.