Nieuwsbericht | | 18-03-2022 | ±2 minuten leestijd

E-visums voor India met een geldigheid van 5 jaar die voor de coronapandemie waren goedgekeurd zijn per direct weer geldig voor 156 nationaliteiten. De geldigheid van de reeds aangevraagde papieren visums is weer hersteld voor alle nationaliteiten.

Geldigheid oude visums hersteld

Vanwege de uitbraak van corona besloot de Indiase overheid op maart 2020 om de grenzen te sluiten en de geldigheid van alle visums voor India in te trekken. Hierdoor konden ook reizigers met een geldig visum niet langer naar India reizen. De gemaakte kosten werden niet vergoed, wat tot veel frustratie leidde, vooral bij personen met een langdurig visum, zoals het e-visum voor India dat 5 jaar geldig is. In oktober 2021 liet de overheid weten dat de geldigheid van alle toeristenvisums die vóór 6 oktober 2021 waren toegekend kwamen te vervallen. Reizigers die over land naar India reisden konden helemaal geen toeristenvisums meer aanvragen. De geldigheid van alle toeristenvisums werd ook verlaagd naar 120 dagen, met een maximaal verblijf van 30 dagen.

Na bijna twee jaar heeft de Indiase overheid besloten om de geldigheid van alle nog geldige e-visums die voor corona werden uitgegeven weer te herstellen. Dit besluit geldt voor 156 nationaliteiten. De geldigheid van papieren visums die voor de coronacrisis werden uitgegeven zijn hersteld voor alle nationaliteiten. Het besluit van de overheid komt kort na de aankondiging dat India vanaf 27 maart 2022 weer reguliere internationale vluchten zal toelaten.

India heeft 21 verschillende categorieën visums. Voor het eerst sinds de wereldwijde uitbraak van corona zijn alle visums voor India weer beschikbaar.

10-jarige visums voor Amerika en Japan

Toeristenvisums met een geldigheid van 10 jaar die voor de coronapandemie werden uitgegeven zijn ook weer geldig. Momenteel geldt dit alleen voor reizigers met de Amerikaanse of Japanse nationaliteit. Zij kunnen sinds 16 maart 2022 ook weer nieuwe 10-jarige visums aanvragen.

E-visum voorwaarden hetzelfde

De visumvoorwaarden voor reizigers met een langdurig toeristenvisum blijven hetzelfde. Zij moeten een geldig paspoort hebben en het moet hetzelfde paspoort zijn waarmee het visum werd aangevraagd. Als een persoon inmiddels een nieuw paspoort in gebruik heeft genomen, moet hij of zij ook een nieuw visum aanvragen. Reizigers met een toeristenvisum mogen India alleen binnenkomen op specifieke lucht- of zeehavens. Het is met een toeristenvisum nog steeds niet toegestaan om India via land binnen te komen.

Het besluit van de Indiase overheid geldt niet voor personen met de Afghaanse nationaliteit. Zij moeten nog steeds het speciale e-visum voor Afghanen aanvragen, het -e-Emergency X-Misc visum. Dit visum werd in werking gesteld tijdens de opmars van de Taliban in Afghanistan in augustus 2021, om vluchtelingen uit Afghanistan zo snel mogelijk op te vangen in India.

Onduidelijkheid over bepaalde landen

Tijdens de coronacrisis werden een aantal landen uitgesloten van het e-visum systeem van India. De reden hiervoor was dat deze landen strenge reisregels hadden ingevoerd voor reizigers uit India. Dit betrof onder meer het Verenigd Koninkrijk, Canada en China. Reizigers met de nationaliteit van een van deze landen kunnen nog altijd geen e-visum voor India aanvragen. Zij moeten in plaats daarvan een papieren visum aanvragen om naar India te reizen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat het recente besluit van de Indiase overheid op deze landen van toepassing is. De overheid weigert te zeggen of en wanneer reizigers uit deze landen weer een e-visum voor India kunnen aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,51 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.