Nieuwsbericht | | 07-10-2024 | ±2 minuten leestijd

India heeft eind september via sociale media aangekondigd om 100.000 gratis visa aan buitenlandse toeristen aan te bieden. De gratis visa worden in het kader van de Chalo India campagne verstrekt. Dit is een grootschalige campagne om India als reisbestemming op de kaart te zetten. Lees hier over de voorwaarden voor het verkrijgen van een gratis visum India.

De Chalo India campagne

India kondigde al in maart 2024 de Chalo India campagne aan. Deze campagne zet personen van Indiase afkomst in het buitenland aan om India als reisbestemming te promoten. Personen van Indiase afkomst kunnen via een speciale website hun buitenlandse vrienden uitnodigen om naar India te reizen. Voor iedere persoon die uiteindelijk naar India reist, ontvangt de persoon van Indiase afkomst een beloning. Deze persoon fungeert als het ware als ambassadeur voor India.

Gratis visum in verband met de Chalo India campagne

Om de Chalo India campagne aantrekkelijker te maken, belooft India gratis visa aan personen die door een persoon van Indiase afkomst zijn uitgenodigd. Dit werd eind september 2024 tijdens de viering van de World Tourism Day bekendgemaakt. Volgens de Indiase minister van Toerisme en Cultuur gaat India in totaal 100.000 gratis visa via de campagne beschikbaar maken. Om in aanmerking te komen voor het gratis visum moeten reizigers door een houder van een OCI-kaart worden uitgenodigd. Dit is een kaart die personen van Indiase afkomst bij de Indiase ambassade kunnen aanvragen om eenvoudiger naar India te kunnen reizen. Het is nog onbekend wanneer de gratis visa beschikbaar zullen zijn.

Gratis visa na de coronapandemie

De aankondiging van de Indiase overheid om 100.000 gratis visa aan buitenlandse toeristen aan te bieden, doet denken aan een vergelijkbare regeling in 2021 en 2022. Toen de grenzen van India na de reisbeperkingen vanwege de coronapandemie werden heropend, bood het land 500.000 gratis visa aan buitenlandse reizigers aan. De kans op een gratis visum moest het voor reizigers aantrekkelijker maken om India te bezoeken.

De nieuwe regeling van september 2024 om 100.000 gratis visa te verstrekken, is alleen bedoeld voor reizigers die door een persoon van Indiase afkomst zijn uitgenodigd. Dit in tegenstelling tot de gratis visa in 2021 en 2022, toen het visum voor alle reizigers gratis was. Wie niet in aanmerking komt voor het gratis visum kan het visum India online aanvragen.

Bredere plannen om het toerisme in India te bevorderen

Naast de aankondiging van het gratis visum voor India heeft de minister ook bredere maatregelen ter bevordering van het toerisme aangekondigd. Zo zal er een lijst komen van minder bekende reisbestemmingen in India die in toeristisch opzicht veel te bieden hebben. Deze bestemmingen zullen in de komende jaren extra aandacht krijgen van de overheid en projectontwikkelaars, zodat ze toegankelijker worden voor buitenlandse toeristen. Door deze maatregelen moet India zich op een duurzame manier tot een populaire reisbestemming ontwikkelen.

Visum voor India online aanvragen

Het visum voor India kan online worden aangevraagd. Dit geldt zowel voor personen die gebruikmaken van het gratis visum als voor personen die wel voor het visum moeten betalen. Hiervoor moet een online aanvraagformulier worden ingevuld en moeten er enkele documenten worden geüpload. Het visum wordt vervolgens per e-mail verstuurd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,28 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.