Nieuwsbericht | | 12-01-2023 | ±3 minuten leestijd

Voor de tweede keer op rij heeft de overheid van India de geldigheid van de zogeheten PIO-kaarten verlengd. Reizigers die in het bezit zijn van een PIO-kaart hoeven voor een reis naar India geen visum aan te vragen.

Wat is een PIO-kaart?

PIO staat voor ‘Person of Indian Origin’. Het verwijst naar personen van Indiase geboorte of afkomst die officieel niet de Indiase nationaliteit hebben. De grondwet van India staat niet toe dat een persoon naast de Indiase nationaliteit een tweede nationaliteit heeft. Voor personen die niet de Indiase nationaliteit hebben is het doorgaans verplicht om een visum aan te vragen om het land binnen te komen. Naast personen met de Indiase nationaliteit hebben alleen reizigers uit Bhutan, Nepal en de Maldiven geen visum nodig om naar India te reizen. Om ervoor te zorgen dat de grote groep Indiërs die zich niet in India bevindt en die geen Indiaas paspoort heeft toch eenvoudig naar hun moederland kan reizen, werd in 2002 het PIO-systeem opgericht. Ook houders van een PIO-kaart mogen zonder visum naar India reizen.

OCI-kaart vervangt PIO-kaart

In 2006, slechts vier jaar nadat het PIO-systeem in werking trad, werd het OCI-systeem (‘Overseas Citizen of India’) geïntroduceerd. Het OCI-systeem is veel uitgebreider dan het PIO-systeem en geeft overzeese Indiërs meer rechten. Ook Indiërs met een OCI-kaart mogen zonder visum naar India reizen. Houders van een OCI-kaart hebben echter niet dezelfde rechten als staatsburgers van India. Dit werd eens te meer duidelijk tijdens de coronacrisis, toen de overheid van India visumvrij reizen tijdelijk stopzette voor reizigers met een OCI-kaart, terwijl reizigers met een Indiaas paspoort wel gewoon zonder visum naar India konden reizen.

Op 9 januari 2015 werd het PIO-systeem permanent vervangen door het OCI-systeem. Sindsdien worden er geen PIO-kaarten meer afgegeven aan overzeese Indiërs. Een OCI-kaart hoeft slechts één keer verlengd te worden als de houder 20 jaar oud wordt. Daarna is het document permanent geldig.

Geldigheid PIO-kaart opnieuw verlengd

Houders van een PIO-kaart die vóór 2015 is uitgegeven kunnen deze om laten zetten naar een OCI-kaart. De overheid van India heeft al meerdere keren een deadline gesteld waarop PIO-kaarten ongeldig zouden worden, maar die zijn steeds verlengd. De meest recente deadline was 31 december 2022. Ook deze deadline is nu echter verlengd naar 31 december 2023. Voor houders van een PIO-kaart betekent dit dat ze tot die datum zonder visum naar India mogen blijven reizen. Hiervoor is naast een PIO-kaart ook een geldig paspoort van het woonland van de reiziger nodig.

De overheid waarschuwt wel dat de deadline van 31 december 2023 op ieder moment ingetrokken kan worden en dat alle PIO-kaarten op dat moment meteen hun geldigheid verliezen. Alle houders van een PIO-kaart moeten dan dus alsnog een visum aanvragen om India binnen te komen. De overheid adviseert deze personen dan ook om hun PIO-kaart zo snel mogelijk om te laten zetten naar een OCI-kaart. Afhankelijk van de nationaliteit van de houder kan dit ofwel bij de ambassade, ofwel bij VFS Global.

Visum verplicht zonder PIO of OCI-kaart

Niet alle personen van Indiase afkomst komen in aanmerking voor een OCI-kaart. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een OCI-kaart aan te vragen voor reizigers wiens ouders of grootouders ooit burgers van Pakistan of Bangladesh zijn geweest. Ook personen die ooit in het leger van hun woonland hebben gediend kunnen geen OCI-kaart meer krijgen. Voor deze personen is het daarom verplicht om een visum aan te vragen om naar India te reizen. Afhankelijk van hun nationaliteit kunnen zij in aanmerking komen voor het e-visum dat eenvoudig online aangevraagd kan worden. Omdat het in dit geval niet nodig is een afspraak te maken bij de ambassade, bespaart dit reizigers veel tijd en geld. Om de aanvraagprocedure van dit visum te starten, moeten reizigers wel aan alle voorwaarden van het e-visum voor India voldoen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,51 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.