Nieuwsbericht | | 30-01-2018 | ±4 minuten leestijd

Onder bepaalde voorwaarden kunnen buitenlandse toeristen en zakenmensen tot twee maanden in India verblijven, als zij een e-visum hebben. Met eerdere visa was het niet mogelijk voor een langere periode in India te verblijven. Er gold toen een maximum verblijf van dertig dagen. India heeft de verblijfsduur daarmee verdubbeld.

De minister van Binnenlandse Zaken, Rajnath Singh, heef dat bekendgemaakt. De autoriteiten in India hebben met het plan ingestemd. Daarmee moet het voor toeristen gemakkelijker worden een visum voor langere tijd aan te vragen.

Langer verblijf in India dankzij nieuwe visum regelsLanger verblijven in India dankzij de nieuwe visum regels

Nieuwe voorwaarden voor visums

Voor alle visa gelden de nieuwe voorwaarden. Dit betekent dat zowel het zakelijke digitale visum, het medische digitale visum als het toeristische digitale visum de nieuwe voorwaarden gelden. Met het nieuwe visum kunnen toeristen die naar buurlanden zoals Bhutan willen, vrij doorreizen en later weer terugkeren naar India.

De overheid heeft nieuwe regels rondom het visum ingesteld, om zo het toerisme en zakenreizen aantrekkelijker te maken. Bovendien is het nieuwe e-visum bedoeld om potentiële investeerders in het land naar India te trekken.

Het digitale visum India is opgedeeld in drie verschillende categorieën: het ‘e-tourist visum‘, het ‘e-business visum‘ en het ‘e-medical visum‘. Voor alle drie visa geldt een maximale verblijfsduur van maximaal twee maanden. Bovendien worden de meeste e-visa binnen 72 uur verstrekt.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft bovendien gemeld dat er verschillende nieuwe balies zijn geopend om medische toeristen te helpen wanneer zij zijn aangekomen op het vliegveld.

Medisch toerisme India

Toeristen met een medisch visum kunnen hulp krijgen bij hun verblijf. Zij kunnen zich wenden tot de balie bij de vliegvelden van: Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru en Huderebad. Bovendien is er een nieuw visum geïntroduceerd: het F-visum. Daarmee kan men maximaal een jaar verblijven in India.

Een ander visum India is het intern visum (stage visum). Deze is bedoeld voor reizigers die een stage in India willen volbrengen. De nieuwe regels maken het mogelijk voor inwoners van 161 landen om gemakkelijk en snel een visum aan te vragen. Bovendien biedt het visum ook toegang tot verschillende zeehavens, waaronder: Cochin, Goa en Mangalore. Toeristen kunnen daar tot vijf jaar verblijven.

Biometrische identificatiemiddelen

Bovendien gaat India meer gebruikmaken van hedendaagse technieken, zoals het invoeren van een biometrisch visum. Met het biometrisch visum kunnen reizigers tot wel vijf jaar verblijven op het toeristenvisum of zakenvisum.

Visum India aanvragen

Informatie vinden over dit visum en het aanvragen van een visum India kan gemakkelijk via deze website. De aanvraag via het aanvraagformulier neemt ongeveer 15 minuten in beslag en kan 24 uur per dag worden aangevraagd. Het is mogelijk voor meerdere personen tegelijk een visum aan te vragen. Deze moet dan wel per visum worden afgerekend. De kosten van een visum bedragen €109,95 per persoon en worden binnen maximaal vier werkdagen verstrekt. India heeft nog geen automatisch systeem, waardoor het gemiddeld twee dagen duurt om een visum India te verstrekken.

Het is ook mogelijk een spoedaanvraag in te dienen. Deze visa krijgen tegen een meerprijs voorrang op de overige aanvragen. Het is niet mogelijk een levergarantie te bieden, ook niet bij spoed. Dit betekent dat de toerist er goed aan doet ruim van tevoren een visum aan te vragen.

Is het nodig om het visum te printen

Moet ik het visum printen?
Het e-visum India is een digitaal document. Toch is het raadzaam het document ook te printen en mee te nemen wanneer men naar India vertrekt, zo zegt de minister van Binnenlandse Zaken, Singh. In India zijn er controles op geldige identiteitskaarten en visa. Zorg er daarom voor dat u dergelijke documenten bij de hand heeft. Bij dit visum krijgt de aanvrager binnen maximaal vier werkdagen een e-mail met het goedgekeurde visum.


Bij aankomst dient de reiziger het visum te tonen aan de Immigratiedienst in India. Wanneer het document is goedgekeurd, wordt er toegang tot het land verschaft.