Nieuwsbericht | | 14-04-2020 | ±3 minuten leestijd

De uitbraak van het coronavirus kwam voor veel reizigers als een verrassing. Hoewel men de uitbraak van het virus in meerdere landen al een tijd lang zag aankomen (de eerste meldingen uit China kwamen al in december 2019), was het toch een schok voor velen hoe snel landen overgingen tot een complete lockdown. Zo ook voor buitenlanders in India. Velen van hen kwamen vast te zitten in het land, zonder visum en met weinig tot geen mogelijkheden om terug naar huis te keren. Hier drie verhalen.

Familie uit Plymouth vast in India tijdens visum lockdown

Een jonge familie uit het Britse Plymouth zit al een tijd vast in India. Net als zoveel buitenlanders waren ook zij op vakantie gegaan naar India voordat de lockdown in werking trad. De familie, bestaande uit muzikant Jack, zijn vrouw Natasha en hun tweejarig kind zijn als het ware in de steek gelaten in Goa. Het probleem waar dit gezin tegenaan loopt, is dat Natasha de Indische nationaliteit heeft. Zowel Jack als hun kind mogen terugreizen naar Engeland, maar Natasha heeft een toeristenvisum nodig. De instantie die alle visumaanvragen in India behandelt, VFS, is echter stilgevallen door de corona-crisis. Jack weigert om in zijn eentje terug naar huis te keren. De Britse overheid heeft nog geen commentaar gegeven op de situatie.

Duitse man 2 maanden vast op vliegveld in India

Een 41-jarige man uit Duitsland is er eindelijk in geslaagd om het vliegveld van New Delhi te verlaten. De Duitser zat er 2 maanden vast nadat hij vanuit Hanoi, via New Delhi, naar Istanbul wilde reizen. Echter, net toen hij in New Delhi op zijn vlucht wilde stappen, gingen de corona-maatregelen van de Indische overheid in. Al het vliegverkeer viel direct stil. De man had geen aanvraag ingediend voor een visum India, wat betekende dat hij het vliegveld niet mocht verlaten. Volgens de overheid in India is dit omdat de man wist dat hij geweigerd zou worden vanwege zijn criminele verleden. De enige optie die de Duitser nog had, was dus op het vliegveld blijven. Medewerkers van het vliegveld gaven de man eten en drinken en andere noodzakelijke dingen zoals kleding. Uiteindelijk kon hij toch naar Europa vliegen.

Psychiater kan niet aan haar nieuwe baan beginnen

Het laatste geval betreft een psychiater uit India. Sreemanti Chaudhuri had net een felbegeerde positie veroverd bij het Counties Manukau District Health Board in Nieuw-Zeeland. Echter, de lockdown gooide ook hier roet in het eten. Voorheen was Chaudhuri altijd in staat geweest naar Nieuw-Zeeland te reizen met een werkvisum,maar door alle vertragingen en bureaucratie ten gevolge van het coronavirus miste Chaudhuri meerdere vluchten, en zit ze momenteel vast in India. Dit is extra zuur voor Nieuw-Zeeland, omdat het land kampt met een overvloed aan mensen met psychische klachten. Specialisten uit het buitenland zijn dan ook noodzakelijk om het tekort aan personeel in de geestelijke gezondheidszorg in eigen land aan te vullen.

Zelf vast in India? Dit kunt u doen

Er zijn ook Nederlanders die nog vastzitten in India. Deze personen wordt geadviseerd om te proberen zo snel mogelijk terug te keren. De Nederlandse overheid zorgt in een aantal gevallen voor repatriëringsvluchten, maar in veel andere gevallen is terugkeren onmogelijk. Er wordt geadviseerd om de regels van de lokale overheid in India goed te volgen. Daarnaast kunnen de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen om besmetting met corona tegen te gaan. Dit betekent zo min mogelijk naar buiten, meerdere malen per dag de handen wassen, en het zoveel mogelijk mijden van grote groepen. De huidige lockdown in India duurt tot 17 mei.

Let op: de informatie in dit nieuwsartikel kan inmiddels achterhaald zijn. Lees vóór het aanvragen van een visum voor India alles over de actuele stand van zaken omtrent corona in India.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.