Nieuwsbericht | | 03-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Indiërs zonder visum konden in juli 2022 naar net zoveel landen reizen als voor het coronavirus in India. Ook het aantal visumaanvragen uit India en de verwachtingen voor de Indiase economie en internationale toeristische sector zitten flink in de lift. Voorzichtig optimisme en een gezonde dosis geduld zijn echter onmisbaar voor wie geen e-visum kan aanvragen of afspraak kan krijgen.

Voorzichtig herstel in vrijheid van reizen voor visumaanvragers in India

Het aantal landen dat Indiërs visumvrij kunnen bezoeken is weer op het peil van voor de coronapandemie. Voor reizen naar zo’n 60 andere landen hebben zij geen visum nodig. Ruim een verdubbeling ten opzichte van de situatie in 2020. Zo wachten er op dit moment nog zo’n 700.000 aanvragers uit India op een Canadese visumafspraak. Dit heeft ertoe geleid dat de Indiase immigratiedienst reizigers uit sommige westerse landen (bijvoorbeeld Canada) heeft uitgesloten van het e-visum India. Ook de toeristische sector in India profiteert de afgelopen tijd van wereldwijde versoepelingen van corona-gerelateerde reisbeperkingen. Tegelijkertijd beklaagt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van India zich bij de Europese Schengenlanden. Eerder gaven soms zeer lange wachttijden en strenge corona-maatregelen van sommige andere westerse landen aanleiding tot uitsluiting van Indiase e-visum systeem.

Ondanks hoopgevende berichten uit India blijft voorzichtigheid vooralsnog geboden voor visumaanvragers uit dit land. Zo zijn er tot rond half september vanuit India vrijwel geen afspraken meer te maken voor een Europese visumaanvraag. Indiase reisbureaus raden Europa-gangers dan ook aan een buffer van meerdere weken aan te houden bovenop de geschatte afhandelingstermijn. Toeristische reizigers kiezen vooral voor een alternatieve bestemming in Zuid-Oost Azië.

Zenuwslopende aanvragen tot in de Amerikaanse en Britse sportwereld

Zelfs (top)sporters blijven nog lang niet altijd buiten schot als het gaat om visumbeperkingen. Cricketspelers van de teams India en West Indies wisten een aantal dagen voor de T20 (“Twenty20”) serie wedstrijden India-West Indies nog niet of zij deze wel in de Verenigde Staten mochten spelen. Waarschijnlijk komt dit vooral door de eerdergenoemde bovengemiddelde verwerkingstijd van de visumaanvragen. Alleen door uit te wijken naar een ver weg gelegen bestemming in de regio konden de spelers hun visa misschien nog op tijd ontvangen. Allesbehalve ideale omstandigheden voor een sportprestatie van internationaal formaat.

Een ander toonaangevend sportevenement dat kampt met vertragingen rond om visa-uitgifte is het vierjaarlijkse fietsevenement London Edinburgh London (LEL). Één op de drie Indiase deelnemers kreeg hiervoor te maken met grote achterstanden bij de verwerking van visumaanvragen. Langeafstandsfietsen wordt steeds populairder in India en de LEL wordt omschreven als één van de moeilijkste fietsevenementen in het Verenigd Koninkrijk. Na de Britten zijn de deelnemers uit India dan ook de grootste deelnemersgroep. Sommige deelnemers konden de onzekerheid niet meer aan en annuleerden uit voorzorg hun hotel- en vluchtreserveringen. Anderen hebben hun visum mogelijk niet op tijd ontvangen. In 2021 was het evenement overigens vanwege corona uitgesteld naar de editie van 2022.

Een versnelde visumaanvraag binnen 5 dagen is alleen beschikbaar voor Indiërs die kort na het maken van hun reisplannen vertrekken. Drie tot zes weken afwachten is geen uitzondering en de gemiddelde afhandeltijd ligt op dit moment op zeven weken.

E-visum voor reizigers náár India

Hoewel reizigers uit India lang moeten wachten voor hun visa voor andere landen, stelt India hun eigen e-visum inmiddels beschikbaar voor 180 landen. Het e-visum India is geldig voor 30 dagen en is bedoeld om het toeristen en zakelijke reizigers zo makkelijk mogelijk te maken om hun visum aan te vragen. Inderdaad een groot contrast met de wachttijden die Indiërs momenteel ervaren voor de visa van westerse landen. Aanvragers van het e-visum India hoeven niet langs een ambassade of lang af te wachten of de visumaanvraag geslaagd is. Vraag nu online uw visum aan voor die lang gekoesterde rondreis binnen de Gouden Driehoek, of geniet op zakenreis van het betaalbare comfort van India’s moderniserende steden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,20 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.