Nieuwsbericht | | 14-10-2021 | ±3 minuten leestijd

De Indiase overheid heeft aangekondigd dat toeristen binnenkort weer naar India kunnen reizen. Er gelden echter verschillende regels voor de geldigheid van visums voor India.

India weer open voor toeristen

Na meer dan anderhalf jaar de grenzen gesloten te hebben gehouden door corona, heeft de Indiase overheid nu besloten dat de tijd rijp is om toeristen weer te verwelkomen. India is een van de landen die het hardst getroffen is door de wereldwijde uitbraak van corona. Hoewel de overheid er snel bij was om de grenzen te sluiten, heeft het virus tot honderdduizenden sterfgevallen geleid. Lange tijd werd gevreesd dat het gezondheidssysteem van India zou bezwijken onder de druk.

Tegenwoordig ziet de situatie er een stuk rooskleuriger uit voor India. Momenteel zijn de coronacijfers in het land voor Indiase maatstaven historisch laag, en de overheid is druk bezig om de bevolking volledig te vaccineren. Bijna 70% van de bevolking heeft minstens één prik gehad. De grootste deelstaat van India, Uttar Pradesh, meldde kortgeleden dat bijna 50% van de deelstaat helemaal vrij is van corona.

Als gevolg mogen toeristen binnenkort weer naar India reizen. Reizigers op gecharterde vluchten mogen India vanaf 15 oktober weer binnenreizen. Voor toeristen op commerciële vluchten is de datum 15 november.

Toeristenvisums vanaf 15 oktober weer beschikbaar

De Indiase overheid heeft ook aangekondigd vanaf 15 oktober weer toeristenvisums uit te zullen geven. Na de uitbraak van corona in het land had India alle visumaanvragen opgeschort. Internationale reizigers mochten onder geen beding het land binnenkomen. Na verloop van tijd werd dit verbod versoepeld. Reizigers konden weer visums voor zakenreizen en medische doeleinden aanvragen. Het aanvragen van een toeristenvisum bleef tot recent echter niet mogelijk. Na gesprekken met onder meer belanghebbenden in de toerismesector, heeft de Indiase overheid besloten ook deze laatste beperking op te heffen.

De toeristenvisums zullen om te beginnen alleen beschikbaar zijn voor reizigers die met een gecharterde vlucht naar India reizen. Reizigers op commerciële vluchten kunnen vanaf 15 november hun visums krijgen.

Is mijn visum India nog steeds geldig?

Veel reizigers hebben al een toeristisch (e-)visum India in hun bezit dat zij eerder dit jaar of vorig jaar hebben aangevraagd. Deze visums zijn niet zonder meer geldig. Het e-visum India is normaal 365 dagen geldig. Momenteel gelden er echter andere regels. Als u vóór 6 oktober 2021 een goedgekeurd e-visum India heeft ontvangen, kunt u niet langer met dit visum naar India reizen. De geldigheid van alle elektronische toeristenvisums voor India die voor deze datum zijn uitgegeven komen te vervallen. Als u met een toeristisch e-visum naar India wilt reizen moet u een nieuwe aanvraag indienen.

Hetzelfde geldt voor het fysieke toeristenvisum India (type T). Deze zijn alleen geldig als ze op of na 6 oktober 2021 zijn uitgegeven. Voor medische visums geldt dat ze op of na 6 oktober 2020 moeten zijn uitgegeven. Voor zakenvisums geldt geen datum.

Reizigers met een Persons of Indian Origin (PIO) kaart of een Overseas Citizen of India (OCI) kaart mogen zonder visum naar India reizen.

Coronatest en quarantaine

De Indiase overheid heeft nog geen wijzigingen aangekondigd met betrekking tot de verplichte coronatests en eventuele quarantaine. Deze regels zijn erop gericht om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe uitbraken van corona plaatsvinden in het land. Dit betekent dat Nederlandse en Belgische reizigers voor hun reis naar India een negatieve coronatest moeten kunnen aanleveren die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Bij aankomst in India moeten zij op eigen kosten een tweede coronatest laten afnemen. Als de test positief is moeten zij verplicht 14 dagen in thuisquarantaine.