Nieuwsbericht | | 23-12-2022 | ±5 minuten leestijd

Na het invullen van het online aanvraagformulier en het voldoen van de kosten, wordt uw ESTA-aanvraag vrijwel direct in behandeling genomen. Vanaf dat moment kunt u de aanvraag niet meer annuleren of wijzigen. In veel gevallen is het doorgeven van wijzigingen ook niet nodig en blijft het ESTA voor uw reis naar Amerika gewoon geldig.

Blijft het ESTA geldig als mijn situatie verandert?

Het kan voorkomen dat gegevens die u heeft ingevuld in het online aanvraagformulier van het ESTA na toekenning van de reisvergunning veranderen. Denk hierbij aan een verhuizing binnen uw land van herkomst of het wijzigen van uw accommodatie in Amerika. Het kan ook zo zijn dat u er na het voldoen van de betaling achterkomt dat er fouten zijn gemaakt bij het invullen van het aanvraagformulier.

Voor wijzigingen in een aantal gegevens geldt dat het ESTA gewoon geldig blijft, zonder dat het nodig is de gegevens aan te passen door een nieuw ESTA aan te vragen. Reizigers moeten wel altijd aan alle voorwaarden van het ESTA voldoen. Wanneer de volgende gegevens niet kloppen of niet meer overeenkomen met de huidige situatie van de reiziger, is het niet nodig om een nieuw ESTA aan te vragen:

 • De aankomstdatum in de Verenigde Staten, zo lang deze binnen de geldigheid van het ESTA valt.
 • Het verblijfsadres in Amerika.
 • Het aanspreekpunt in Amerika.
 • De ingevulde werkgeversinformatie.
 • De ingevulde informatie met betrekking tot de contactpersoon in geval van nood.
 • De namen van de ouders van de reiziger.
 • De adresgegevens, zolang u nog wel in hetzelfde land woont.
 • Het reisdoel waarvoor het ESTA is aangevraagd, op voorwaarde dat het nieuwe reisdoel ook is toegestaan met een ESTA (bijvoorbeeld een kort toeristisch verblijf in plaats van alleen een overstap, of een zakenreis in plaats van een vakantie, of andersom).

Bij welke veranderingen is het ESTA niet meer geldig?

In bovenstaande situaties is het niet nodig om wijzigingen door te geven, omdat ze niet van invloed zijn op de geldigheid van een ESTA. Het ESTA is vooral ingevoerd als veiligheidsmaatregel en stelt de immigratiedienst van Amerika in staat om reizigers al voor aankomst te kunnen screenen. Hiervoor zijn vooral de identiteitsgegevens belangrijk. In het geval van veranderingen of fouten in deze gegevens, is de reistoestemming ongeldig, ook als deze al was toegekend.

In de volgende situaties moet u een nieuw ESTA aanvragen:

 • Uw paspoortgegevens staan niet precies zo op uw ESTA als in uw paspoort.
 • U heeft een nieuw paspoort of wilt met een ander paspoort dan waarmee u de aanvraag heeft ingediend naar Amerika reizen.
 • Uw voor- en/of achternamen zijn gewijzigd.
 • Uw geslacht is gewijzigd.
 • U bent verhuisd naar een ander land.
 • Uw geboorteland en/of (tweede) nationaliteit (of meervoudige nationaliteiten) staan niet volledig of juist op het ESTA.
Direct een nieuw ESTA aanvragen

Houd bij het aanvragen van een nieuw ESTA ter correctie van een eerdere aanvraag altijd rekening met uw vertrekdatum en de tijd die nodig is voor de afhandeling van uw vorige ESTA-aanvraag.

Voorwaarden en veiligheidsvragen

Om gebruik te kunnen maken van het ESTA, moet een reiziger te allen tijde voldoen aan alle voorwaarden die zijn verbonden aan deze reistoestemming. Zo mogen reizigers geen risico vormen voor de veiligheid van de Verenigde Staten van Amerika. Daarom moeten reizigers in het aanvraagformulier op alle veiligheidsvragen met ‘Nee’ kunnen antwoorden.

Om gebruik te mogen maken van een ESTA, moeten alle volgende punten zowel op het moment van de ESTA-aanvraag als gedurende de reis naar Amerika van toepassing zijn:

 • De reiziger heeft geen lichamelijke of geestelijke aandoening die mogelijk gevaarlijk kan zijn voor zijn of haar omgeving.
 • De reiziger heeft nooit een misdrijf gepleegd dat geleid heeft tot ernstige materiële schade of letsel.
 • De reiziger gebruikt geen drugs en heeft nooit een Amerikaanse drugsgerelateerde wet overtreden.
 • De reiziger is geen terrorist, spion of saboteur.
 • De reiziger heeft nooit een Amerikaanse visumgerelateerde wet overtreden.
 • Er is nooit een visumaanvraag voor Amerika van deze reiziger afgekeurd (een afgekeurde ESTA-aanvraag is geen probleem).
 • De reiziger is nooit de toegang tot Amerika ontzegt of het land uitgezet.
 • De reiziger heeft niet de nationaliteit van Irak, Noord-Korea, Syrië, Soedan, Libië, Somalië en/of Jemen.
 • De reiziger is na 1 maart 2011 niet in Irak, Noord-Korea, Syrië, Soedan, Libië, Somalië en/of Jemen geweest.
 • De reiziger is sinds 12 januari 2021 niet meer in Cuba geweest.

Reizigers die niet (meer) in aanmerking komen voor een ESTA, kunnen vaak wel een ander visum voor Amerika aanvragen. Als u een van de veiligheidsvragen in het aanvraagformulier met ‘Ja’ moet beantwoorden, kunt u bijvoorbeeld geen ESTA aanvragen. Heeft u al een ESTA, maar is er iets voorgevallen waardoor u een of meer veiligheidsvragen in het ESTA-formulier nu met ‘Ja’ zou moeten beantwoorden? Dan is het eerder afgegeven ESTA niet langer geldig. U kunt dan ook geen nieuwe elektronische reisvergunning aanvragen. In deze situatie is het vaak nog wel mogelijk om een visum aan te vragen voor een reis naar Amerika. Dit kan in tegenstelling tot een ESTA-aanvraag niet online, maar alleen op persoonlijke afspraak bij het consulaat in Amsterdam, of via de Amerikaanse vertegenwoordiging in uw woonland.

Controleer het aanvraagformulier en uw ESTA

Heeft u een fout gemaakt bij het invullen van het aanvraagformulier voor uw ESTA of is uw reisdoel veranderd? Controleer altijd of uw ESTA in uw huidige situatie nog geldig is, of u gegevens moet corrigeren door middel van een nieuwe aanvraag, of dat u een visum moet aanvragen.

Als alle gegevens op uw ESTA correct zijn, kunt u de reistoestemming gebruiken voor uw reis naar Amerika. Houd altijd rekening met de geldigheidsduur en de maximaal toegestane verblijfsduur.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,26 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.